Jaargang 121 (2021) – Aflevering 4
Artikelen
Ronny Debbaut
Het bewogen leven van de Sijseelse griffier Egidius vander Elstrate (1642-1703|05)
Het leven en werk van een ‘geslepen jurist, fraudeur, opschepper, ruziemaker, fantast’, griffier van Sijsele, die in de gevangenis belandde, in eer hersteld en dan weer verbannen werd, en uiteindelijk hoge huwelijksambities niet kon waarmaken.
Erica Hüpscher & Griet Lambrecht
Laatmiddeleeuwse ambervondsten in de Brugse binnenstad: het productieproces en de specialisatie van de paternostermakers
Het productieafval van amberbewerkers, met een tussenperiode van een kwart eeuw op twee plaatsen in het Brugse Sint-Annakwartier opgegraven, wordt gecombineerd met historische bronnen over de paternostermakers om het productieproces na te gaan – en dat geldt ook voor aangetroffen git. De studie werpt ook licht op specialisatie en standaardisatie binnen het ambacht.
Pieter Donche
Tarieven van de Brugse genealoog Jacobus Antonius Kerchof voor genealogische opzoekingen, 1683-1685
Op basis van een rekening kan nagegaan worden dat de bekende genealoog Kerchof een uurtarief hanteerde dat zowat 2,5 keer hoger was dan dat van een werkman en dat verplaatsingen voor onderzoek zwaarder aangerekend werden dan bureauwerk.
Ronald Van Belle & Toon De Meester
Het onroerend bezit van de familie van Nieuwenhove in het laatmiddeleeuwse Brugge
Op basis van het huizenbezit wordt de aanwezigheid van de bekende familie van Nieuwenhove vanaf de 15de eeuw in Brugge nagegaan. O.m. de latere huizen Perez de Malvenda (Wollestraat), Casselberg (Hoogstraat) en het Hof van Pittem (H. Geeststraat) behoorden hiertoe.
Tine De Koninck
Philippus Jennyn, een zeventiende-eeuwse geestelijke en lieddichter van Gheestelycken waeckenden staf (Brugge, 1651)
De Brugse geestelijke Philippus Jennyn van de Eekhoutabdij publiceerde in 1651 bij Lucas van den Kerchove in opdracht van de stad Brugge en de Raad van Vlaanderen een liedbundel, die past in de contrareformatorische tijdsgeest, met focus op het kerstgebeuren. De auteur gaat o.m. in op de originaliteit van de liederen en de melodieën en suggereert dat de bundel een gelegenheidsdrukwerk is namens de Eekhoutabdij aan de nieuwe Brugse bisschop Karel vanden Bosch.
Jos Monballyu
Valsmunters aan het werk in de stad Brugge in de Franse periode (1796-1813)
Valsmunterij is steeds als een zwaar misdrijf beschouwd. N.a.v. enkele casussen, vooral een proces uit 1796, wordt nagegaan hoe de Franse overheid hiertegen optrad.
Luc Devliegher
Schuren aan de Vlaamse kust: nawoord (6)
In deze slotbeschouwing blikt de auteur terug op het ontstaan en de verdere ontwikkeling tijdens de middeleeuwen van de schuur op de boerderij.
Frans Debrabandere
Broodaat
Over dit middeleeuwse woord voor kostganger en hoe het evolueerde tot de familienaam Broodthaers.
Mengelmaren
Ruzie tussen Gistelse en Leffingse schutters over opperprijs (1473) (Koenraad Vandenbussche) 442. – Brugge voor Napoleon (Yvan Vanden Berghe) 499-501. – De West-Vlaamse windmolens in 2021 (Christian Devyt) 501-502. – De Hollandse Oorlog in Schore, 1673 (Jan Van Acker) 502- 503. – Scheprecht van molenaars (10 oktober 1460) (Koenraad Vandenbussche) 503.
Beantwoorde vragen
Guano in West-Vlaanderen (Géry Capon) 420.
Boekbesprekingen
Henk Anseeuw, Jan Anseeuw en Bert Gevaert (redactie), Brugge voor Napoleon: een stad onder Frans bewind 1794-1814 (Yvan Vanden Berghe) 499-501.
Kleine verscheidenheden uit Vlaamse bronnen
Lens. – Meltring. – Mortroel. – Natalen. – Oostersche ham. (Peter De Baets en Jan Van Acker), 504-505
Vraagwinkel
Lucien Aeben. – Op zoek naar middeleeuwse manuscripten. – Den wedtsteen des verstaens. – Geschiedenis van anesthesie. – Waterhorloges. – Thecla. – Tijdschrift De Pelgrim. – Duivenwedloop en flesjes vullen. – Stro in de kerk. – Symbool op kaart. – Beer schieten op vastenavond, 506-507