Jaargang 117 (2017) – Aflevering 2
Artikelen
Jan Van Acker
Belastingsvrijstelling te Coudenburg in Eggewaartskapelle, 1514-1515
In 1515 sloten de parochianen van Eggewaartskapelle een akkoord met Victor Masin, waarin deze laatste belastingvrijstelling kreeg als hij zijn pas gebouwde mottewoning zou betrekken. De betreffende Coudenburg wordt belicht, alsook de omstandigheden van dit akkoord
Willy Dezutter
Het palingtrekken als volksvermaak van de 17de tot de 19de eeuw
Het palingtrekken was een volksvermaak waarbij men vanaf een bootje een levende paling die met een touw op manshoogte boven het water was gespannen, met de blote hand moest proberen te pakken. De auteur vond sporen ervan terug in de hele Nederlanden, en onder andere ook in Brugge, Kortrijk en Menen.
Lucien Van Acker
De familie Neut in de wereld van pers en pamflet
De familie Neut was actief als conservatief-katholieke publicisten. Jan-Xavier werkte vanaf 1841 mee aan de Gazette van Thielt; broer Amand beheerde een klein persimperium in Gent; diens zoon Edmond leidde in uitgeverij in Brugge; drie andere zonen werden jezuïet en twee van hen, Edward en Alfred, waren als missionaris in Brits-Indië ook actief in de perswereld; Edmonds zoon Edouard werd benedictijn in Zevenkerken en nam er de leiding van het Bulletin des Mission.
Koenraad Vandenbussche
Een lutherse kern in Klemskerke in 1530
Lutheraan Gillis de Clerc werd tussen 25 en 31 augustus 1530 te Brugge onthoofd. De Clerc behoorde tot een gereformeerde kern in Klemskerke. Drie andere beklaagden, de Clercs vrouw Pieryne en Jan de le Mote met zijn vrouw Janneken, kwamen er op 17 juli van af met een publieke boetedoening in Klemskerke.
Ronald Van Belle
De grafzerk van Jakemijne Baselis en van een onbekende begijn in het begijnhof De Wijngaard te Brugge
Dit is een grondige beschrijving van de witte kalkstenen zerk die tegen de noordelijke buitenmuur van de kerk op het begijnhof De Wijngaard staat.
Marc Carlier
Vier hypothesen over de grafschriftenverzameling de Hooghe/van Larebeke (1789)
De artikel handelt over de vele kopieën en aanvullingen van dit handschrift, dat voor genealogen en dorpshistorici nog altijd een belangrijke bron van informatie is.
Gaston R. Demarée
Een alderschrikkelickste wyn-tempeest: de storm van 9 november 1800
De auteur brengt getuigenissen samen over deze storm in Brugge, langs de kust en aan de Schelde. Het was een gebeurtenis die een spoor van vernieling naliet in West- en Centraal-Europa.
Filip Bastiaen
Poekenaar Aloys Walgrave (1844-1908) en zijn “Jantje van Pouke”
Van de legende Jantje van Pouke zijn vier 19de-eeuwse versies bekend, waarvan drie geschreven door de geboren Poekenaar Aloys Walgrave. In dit artikel wordt deze man voorgesteld.
Lucien Van Acker
West-Vlaamse paspoorten voor Spanje in de Franse Tijd
Het betreft elf paspoorten tussen 1796 en 1799 vooral met bestemming Cadiz vanuit Oostende en Kortrijk.
Peter De Baets
Over Italianen en Savoyards in de 18de en 19de eeuw (4)
Artikelenreeks waarin de auteur nagaat welke beroepsgroepen van migranten uit Italië en Savoye in onze streken actief waren in de 18de en 19de eeuw. Dit keer komen aan bod: makers van gipsen beelden uit Lucchesia, terrazowerkers uit Friuli en muzikanten uit Parma.
Mengelmaren
Pastoors van Cadzand en Lapscheure weigeren sacramenten (1533) (Koenraad Vandenbussche) 137. – Penoefening (J.V.A. ) 174. – Bezemmaker uit Klerken in 1477 (L.V.A) 244. – Ieper-Komen (LV) 244-245. – Gezellianen ontcijferen 400 brieven (B.) 246-247. – Omtrent het versje “De Garre van Cornee” (Guido Demerre) 247. – Waar haalden onze metsers en timmerlieden in 1811 hun grondstoffen vandaan? (L.V.A.) 248. – Straatnamen in Brugge (LV) 249. – Rijmsnoer: twaalf dichteressen om en om Gezelle (Els Depuydt) 251. – ‘t Manneke uit de Mane (B.) 252. – Pastoor van Sijsele weigert doopsel (1537) (Koenraad Vandenbussche) 252.
Beantwoorde vragen
Ieper en Ieperen (Frans Debrabandere) 199. – De Oostendse Kommandantur (John Aspeslagh) 214.- De zes weken van huwelijk en rouwdracht (L.V.A.) 250. – Boigneberg (Frans Debrabandere) 250. – Boekhandelaar De Bal uit Roeselare (L.V.A.) 252.
Boekbesprekingen
Lieven Stubbe, Van tragedie tot trekpleister: het verhaal van de oude vaart (LV) 244-245. – Chris Weymeis, Brugge: van Academiestraat tot Zwijnstraat (LV) 249. – Patrick Lateur, Rijmsnoer (Els Depuydt) 251.
Kleine verscheidenheden uit Vlaamse bronnen
Appel. – Barakkeren. – Batterie. – Beconterpanden. – Bestaansel. – Blouwen. – Hoofdkoorts. – Imbaer. (Peter De Baets en Jan Van Acker), 253-254
Vraagwinkel
Dertien maanden. – De witloofteelt in West-Vlaanderen. – Ierse pastoors in Vlaanderen. – Uitvinder De Weerdt van Oedelem. – Dertig nachten. – Semois. – Vlaams metselverband in Engeland. -Vastenboekjes. – Auteur E. Verhille. – Collen. – Voorspraak in het vagevuur, 255-256