Jaargang 119 (2019) – Aflevering 2
Artikelen
Brecht Demasure
‘De gyproc van 1919’. Het ambacht van het lattenklieven nieuw leven ingeblazen (1)
Het lattenklieven werd tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw vooral in Sint-Joris en Beernem uitgeoefend. Het ambacht bestond uit het tot latjes klieven van verzaagde boomstammen die bruikbaar konden zijn om als drager voor pleisterwerk te dienen.
Lucien Van Acker
Dubbele poorterschappen
Hoewel het in 1402 verboden werd een dubbel poorterschap te bezitten, blijken er later toch mensen met dit dubbele statuut voor te komen. Met voorbeelden van poorters van onder meer Roeselare.
Mathijs Speecke
Een geselbroederschap van immigranten? Nieuwe gegevens over het Brugse godshuis Ter Calomme
Het patrocinium van dit godshuis, voor het eerst vermeld in 1363, verwijst mogelijks naar een broederschap van geselaars (flagellanten). In twee middeleeuwse partiële ledenlijsten komen nauwelijks bekenden voor. Later kwamen godshuis en kapel in handen van de wagenaars of voerlieden, en uiteindelijk van het brouwersambacht, tot ze eind 17de eeuw ontwijd en verkocht werden.
Karel De Clerck
Bruggeling Pierre Roman op vele fronten
Pierre Roman trok in 1933 naar de Vlaamse Cadettenschool Saffraanberg. Het was de start van een militaire carrière die hem tijdens WO II naar Zuid-Frankrijk, Londen, Italië en Walcheren bracht. Na de oorlog trad hij onder meer in functie als militair-attaché van regent-prins Karel en als vleugeladjudant van koning Boudewijn. Hij overlijdt in Brugge op 13 juni 1978.
Frans Debrabandere
Schrijven en wrijven
Enkele bedenkingen over de uitdrukking “schrijven en wrijven’.
Robert Boterberge
Bargedienst en goederenvervoer op de vaart Brugge – Sluis (tweede helft 17de – begin 18de eeuw)
Overzicht van het personen- en vrachtvervoer, nadat na het Verdrag van Munster in 1648 een dam gebouwd was bij het Fort Sint-Donaas. Het schippersambacht, dat dit vervoer uitbaatte en optrad tegen verboden transport over land, kende financiële problemen, onder meer door militaire operaties in de regio. Een aantal gebruikers en hun goederen worden toegelicht.
Brend Vantounhout
Arnoldus Grandsire, pastoor van Zandvoorde en prior van de Sint-Pietersabdij in Oudenburg
Korte biografische schets van deze 17de-eeuwse geestelijke met intellectuele belangstelling, die zorgde voor de heropbouw van de kerk van Zandvoorde.
Marc Carlier
Guido Gezelle en de laatste rederijkerswedstrijd in Heule in 1870
In 1870 vond de laatste rederijkerswedstrijd volgens de aloude traditie plaats georganiseerd door de twee letterkundige maatschappijen van Heule, De Vereenigde Fonteinisten en Moedertaal Overal! Dat de liberaal Achille Lagae erevoorzitter was van de katholieke rederijkerskamer De Vereenigde Fonteinisten was niet naar de zin van Guido Gezelle.
Rik Opsommer
De Ieperse stadsbaljuw en de verdediging van Nieuwpoort (1388)
Tussenkomst van de baljuw van Ieper bij het lichten van troepen ter verdediging van Nieuwpoort.
Ronald Van Belle
De grafzerk van Aernoudt Duuninck (†1544) en Katheline Dicx (†?) in Wilskerke,
Identificatie van een deel van een 16de-eeuwse grafzerk thans bewaard in Gent.
Marc Carlier
Het Biekorfken (1855), een Frans-Vlaamse uitgave voor de kleine man
In 1855 publiceerde het Comité flamand de France dit werkje. Het was een initiatief van priester Désiré Carnel.
Johan R. Boelaert
Kathleen Leenders en Erik Muls, De identificatie van het lijk van Karel de Stoute door de Brugse medicus Lopez de la Guarda
Omtrent de Portugese raadgever en medicus van Karel de Stoute, die het lijk van de gesneuvelde hertog identificeerde, en banden met Brugge had.
Mengelmaren
Otters in de Zwinstreek (LV) 144. – Opgroeien in Izegem (LV) 215. – Een handschrift met het Romeinse martyrologium in gebruik van Spermalie (LV) 218. – Geen vierde brouwerij te Blankenberge in 1697 (Robert Boterberge) 239. – Uitverkoop van kerkmeubilair in Ieper (1797) (L.V.A.) 240. – Museum Meester Adriaen, 1956 (LV) 240-241. – Een zeventiende-eeuwse geleerdenbibliotheek in Leiden (LV) 241-242. – Opruiende brochures in Ichtegem (1846) (Koenraad Vandenbussche) 243. – Uit het verleden van onze vissers (Guido Rappé) 243-250. – West-Vlaamse etymologie in 1808 (L.V.A.) 251-252. – Boeken in zeehondenhuid (LV) 252.
Beantwoorde vragen
Ter Calomme: een geselbroederschap van immigranten? (Mathijs Speecke) 155-170. – Archief van de abdij van Lo (Pieter Donche) 241. – Perpetuane (Willy Dezutter) 250-251. – Papier Olifant (Eric Daled) 252.
Boekbesprekingen
Albert Clarysse, Ongecensureerd (LV) 215. – Esther Mourits, De bibliotheek van Johannes Thysius (1622-1653) (LV) 241-242. – Natacha Hofman en Ineke Steevens, Onze vissers: het DNA van het zilte leven (Guido Rappé) 243-250. – Elodie Lévêque, Claire Chahine en Sarah Fiddyment, Libri pilosi (LV) 252.
Kleine verscheidenheden uit Vlaamse bronnen
Cassoir. – Te winne en te verliese. – Veilbespreken. – Tulpaan. – Vierpont. – Viscontier. (Peter De Baets en Jan Van Acker), 253-254
Vraagwinkel
Institut Saint-Antoine. – Kerstdagkoren. – Coemach-poorte. – De aardbeving van 1755. – Sint-Jansziekte. – Kanarie. – Theodorus vanden Eynden tot Meenen. – Halsbergmakers, witbrekers en slamijnwerkers. – Kasteel Lisboa te Loppem. – Postwegen. – Mondez, 254