Jaargang 122 (2022) – Aflevering 2
Artikelen
Guido vanden Berghe
Het verblijf van Simon Stevin in het Poolse Krakau
Hoewel Stevin in zijn nagelaten manuscripten naar een verblijf in Krakau in Polen verwezen heeft, kon dit bezoek pas recent hard gemaakt en geduid worden, o.m. op basis van indirecte verwijzingen naar ‘monsters’ die Stevin er gezien had in de Wawelburcht te Krakau. De auteur suggereert dat Stevin dit bezoek bracht n.a.v. een transport van wandtapijten naar die burcht omstreeks 1572-1575.
Johan Deckers
Brugse zeelieden op Zeeuwse slavenschepen in de 18de eeuw
De Middelburgsche Commercie Compagnie (°1720) rustte schepen uit die binnen de zgn. driehoekshandel zwarte Afrikanen als slaven over de oceaan vervoerden. De Bruggelingen die tot eind de 18de eeuw deel uitmaakten van de bemanning, worden behandeld.
Koenraad Vandenbussche
Auguste Wieland (1756-1833): van internationaal handelaar in Oostende via modelboer in Westkerke tot districtscommissaris van Oostende
Biografie en loopbaan van deze handelaar, afkomstig uit Zwitserland, die in de Franse en de Nederlandse periodes diverse politieke en handelsfuncties uitoefende in Oostende en Westkerke, en in die laatste gemeente op zijn hoeven merkwaardige landbouwverbeteringen bedacht en uitvoerde.
Els Depuydt
Journalist Guido Gezelle en de brochure Ul:Spegel
Van de pamflettaire publicatie Ul:Spegel is recent het eerste exemplaar uit 1868 aangetroffen. Hoewel het geen lang leven beschoren was (slechts 2 nummers), maakt de auteur duidelijk hoe Gezelle hier de hand in had, al bevatte het teksten van anderen, en hoe Uilenspiegel al vroeg ingezet werd voor de katholiek ideologische zaak. De publicatie volgde het voorbeeld van een Franse republikeinse uitgever (gedrukt in Brugge-Brussel).
Lucien Van Acker
Stoelen en/of banken in de kerk
Het gebruik van kerkstoelen en zittens (van dis- of kerkbestuurders e.d.) einde de 18de eeuw wordt toegelicht, o.m. op basis van kerkrekeningen.
Lori Van Biervliet
Eliza Constable besmet en gered in Brugge in 1833
Over het bezoek van William Constable (1783-1861) aan zijn nicht, onderwijzeres Eliza Constable, in Brugge.
Karel Platteau
Wie importeerde guano in Vlaanderen?
Overzicht van de import en handel van Zuid-Amerikaanse guano (gedroogde vogelexcrementen) ter bemesting in de 19de eeuw tot na 1920.
Jean Van Cleven
Een koninklijke vaas voor de Gezellebloem
Het betreft een vaas van de hand van Ernest Verstraete met het vers Mijn hert is als blomgewas van Gezelle in gegraveerd, gemaakt naar aanleiding van de Gezellefeesten van 1930.
Frans Debrabandere
West-Vlaamse sletten
Dirk Geirnaert
De groote blaffe van Wondeghem: een titel uit de fictieve boekenlijst van Eduard de Dene verklaard
Het woord blaffe gaat in deze titel volgens de auteur niet terug op blaffer (snoever) maar op barlaffe (litteken).
Mengelmaren
De brouwers van Menen (Lucien Van Acker) 242-243. – Een onbekend Sint-Godelieveschrijn (Jean Luc Meulemeester) 243-245. – De Gilde van Romainen en een zoek geraakt stuk wandtapijt tijdens het Calvinistisch Bewind in Brugge (Jan D’hondt) 245-246. – Een anachronisme uit het midden van de 17de eeuw? Rekeningen van parochiale ommestelling geschreven op perkamentrollen (Pieter Donche) 246-247. – Een inhalige pastoor in Bovekerke (1538) (Koenraad Vandenbussche) 252.
Beantwoorde vragen
Stoelen en/of banken in de kerk (Lucien Van Acker) 211-216. – Thecla (Brecht Fevery) 242. – Guano in West-Vlaanderen (Karel Platteau) 220-228, (Ronald Van Belle) 251. – Chirurgijn Jacobus Primelius (Peter De Baets en Ronny Debbaut) 249-250.
In memoriam
Daniël Lambrecht (Lucien Van Acker) 248-249
Kleine verscheidenheden uit Vlaamse bronnen
Rieker. – Rioter. – Scherpen. – Schietloof. – Schoudketel. – Serpelier. (Peter De Baets en Jan Van Acker), 253-254
Vraagwinkel
Pottenbakkerijen in Wervik. – Afspanning voor honden. – De tekenaar J (?) Cornelis en Idesbald van der Gracht. – Soetermont. – Lopersmaandag in Deerlijk. – Francois Cousart. – Valkebellen. – Dienen voor de beesten in Halle. – De familienaam Fimbrij. – Hij is van Sint-Thomasvolk. – Solade ende schoone vrouwe, 255-256